Monday, February 6, 2012

KEMBALILAH SEPERTI BAYI, KEMBALILAH KPD FITRAH


Alhamdulillah, dengan takdir Allah swt.. Kudrat yang dipinjamkanNya membolehkan saya menaip sepatah dua kata pada blog yang semakin berhabuk ini, iyelah memandangkan ledakan FB yang semakin hari semakin popular turut menyamai FB, ramai yang mula mengfacebookan diri berbanding blog.

Entri kali ini sekadar bermuhasab kembali liku-liku perjalanan yang dilalui untuk pengajaran kita bersama. Sebab ada ketika ketika kita pantas memandu laju kereta, memecut kedepan, kita perlu memandang cermin belakang untuk melihat kenderaan belakang sekaligus memperbetulkan arah kenderaan kita juga. Begitu juga dengan hidup ini, sesekali kita sudah jauh didepan, ada masanya kita perlu menyelam sedalam-dalamnya melihat kembali roh kita, membersihkan kembali jiwa kita yang kian berkarat dan bersumbat dengan karat dunia dan segala mazmumah yang lain.

Masihkah kita ingat pada wajah bayi kita yang comel diwaktu kita masih tidak mengerti apa-apa? Masihkah kita merasai rasa kehambaan yang pernah kita ikrar disuatu ketika dahulu semasa di alam roh? Sudah pasti kita sudah terlalu jauh melupakannya, tapi hakikatnya itulah diri kita yang sebenarnya.


Roh kita sebenarnya roh yang bersih, roh yang pernah melafazkan janji ketaatan kepada Allah swt suatu ketika dahulu, Allah merakamkannya didalam Al-Quran, mungkin sidang pembaca yang budiman boleh mencari surah tersebut. Maka setelah sempurna kejadian roh, kita berada di dalam perut ibu, waktu itu kita sungguh baik, senyap, taat je pada perintah Allah. Saya pernah melihat sehinggakan apabila ayat Al-Quran dibacakan, bayi yang berada dalam perut ibu berubah kedudukan seperti dalam keadaan bersujud. Hakikatnya itulah diri kita. Sewaktu dilahirkan, kita putih bersih, baik, comel. Semua orang sukakan kita, ramai yang cubit pipi kita, cium kita. Kita baik je waktu tu..

Subhanallah itulah diri, maka kembalilah diri kita seperti bayi, buangkan kembali dosa yang kian melekat dan hanyir pada badan kita, sebagaimana bayi yang dekat dengan Allah, maka semoga kita semakin dekat kepada Allah apabila kita membersihkan diri dari dosa. Kembalilah kepada bayi, kepada fitrah!

Bersambung..InsyaAllah